Når det drejer sig om nytårsaften, er der én ting, som man altid kommer til at tænke på: fyrværkeri. Uanset hvor i verden du befinder dig, synes det, som om alle samles for at fejre det nye år med et brag af et brag.

For mange mennesker er fyrværkeri synonymt med nytårsaften. Uanset om du ser det personligt eller ser den på tv, er det svært at benægte, at fyrværkeri er en stor del af ferien.

Interessant nok er fyrværkeriets historie faktisk ret lang. Den første registrerede brug af fyrværkeri stammer helt tilbage fra det 7. århundrede i Kina. Det blev oprindeligt brugt til religiøse og ceremonielle formål, men blev efterhånden også populært til underholdning.

Brugen af fyrværkeri spredte sig til andre dele af Asien og nåede til sidst frem til Europa. I det 17. århundrede var fyrværkeri et almindeligt syn ved festligheder i England.

Det er interessant, at USA også har en lang historie med fyrværkeri. I 1776 gav den kontinentale kongres tilladelse til at bruge fyrværkeri til at fejre erklæringen om Uafhængighed. Og siden da er fyrværkeri blevet en fast bestanddel af amerikanske helligdage som uafhængighedsdag og nytårsaften.

Så uanset om du ser fyrværkeri personligt eller på tv, skal du huske, at du er en del af en lang tradition, der strækker sig over århundreder og kulturer. Godt nytår, og køb dit fyrværkeri her: krudtteltet!

En inspiration til nytårsaftens menuen som kan bestå af fire retter.

Den første ret omfatter en række forretter, herunder rejecocktail og bruschetta. Anden ret er en salat. Hovedretten er et valg af kylling, oksekød eller fisk. Den fjerde og sidste ret er desserten.