Snus (/ˈsuːnəs/ eller /ˈsnuːs/) er et fugtigt tobaksprodukt i pulverform med oprindelse i Sverige og Norge, der normalt har form af en lille pose fyldt med tobaksflager. Det anbringes under overlæben i længere tid. Snus ryges ikke og stammer fra en en anden gren af tobaksplanten end cigaretter.

Snus er et traditionelt svensk produkt, der har været anvendt siden det 16. århundrede. Det blev oprindeligt håndlavet af landmænd og var kun tilgængeligt i sæsonen. I begyndelsen af 1900-tallet blev produktionen mere industrialiseret, hvilket førte til masseproduceret snus, der var bredt tilgængeligt året rundt. I dag, snus indtages dagligt af ca. 3 % af den svenske befolkning.

Der findes to hovedtyper af snus: løs snus og portions-snus. Løs snus er den oprindelige form for snus og er stadig populær i Sverige. Det er fugtet tobak, der kommer i en lille pose og placeres under overlæben. Portionssnus er en nyere udvikling og kommer i små, individuelle portioner, der placeres under overlæben.

Den største forskel mellem snus og andre tobaksprodukter er, at snus ikke kræver, at man spytter eller ryger. Det betyder, at det er mindre skadeligt for helbredet end cigaretter. Snus er også mindre tilbøjeligt forårsager plettede tænder og dårlig ånde.

I de seneste år er snus blevet mere og mere populært i andre lande, især blandt unge mennesker. Det skyldes, at det ses som et cool og trendy alternativ til rygning. På trods af den stigende popularitet er der stadig meget lidt viden om snus’ sundhedsvirkninger.